Geert Bourgeois: "Geen illusies over de Turteltaks"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het is lang niet zeker dat de energieheffing, de Turteltaks, snel verlaagd kan worden. Nu de Vlaamse regering niet in de biomassacentrale van Gent investeert, zullen andere investeringen in alternatieve energie nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen, waarschuwde Vlaams minister-president Geert Bourgeois in het Vlaams Parlement. "Elke belasting die verlaagd kan worden, vindt in mij een medestander", zei Bourgeois. "Maar laten wen eerlijk communiceren: met de beslissing over BEE (de centrale in Gent, nvdr), verdwijnt de heffing niet", vervolgde de minister-president. Volgens Bourgeois mogen we "geen illusies" koesteren over de energieheffing. "Nu we niet in de grootschalige biomassacentrale in Gent investeren, wordt de opdracht groter en bovendien dringender. Dat wordt een zeer moeilijke oefening. We zullen op alle mogelijke alternatieve bronnen moeten inzetten, zoals zon, wind, groene warmte en diepte geothermie. En uiteraard hebben al die investeringen hun kostprijs".

"Bovendien moeten ook nog de schulden uit het verleden worden afbetaald. Wat we met deze regering niet willen doen, is deze factuur doorschuiven naar volgende regeringen, naar de volgende generaties, naar onze kinderen en kleinkinderen", zei Bourgeois.

"Laten we daarbij duidelijk zijn: we laten onze klimaatdoelstellingen niet los", zei Bourgeois. Kersvers minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zal een omvattend energieplan opmaken, zei Bourgeois nog. Hij verwacht ook "engagement" van alle Vlamingen, burgers en ondernemers om inspanningen te leveren om samen de klimaatdoelstellingen te halen. "Vincere insieme. Samen", besloot Geert Bourgeois.

bron: Belga