Beweging.net moet "aanzienlijke inspanningen leveren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens Deminor moet beweging.net, het vroegere ACW, een "aanzienlijke inspanning leveren" voor de gedupeerde coöperanten van Arco. Dat meldt het het juridisch adviesbureau nu voorzitter Patrick Develtere aangaf dat beweging.net wil meebetalen voor een oplossing voor de coöperanten. Beweging.net toont zich bereid, om samen met Belfius en de staat, bij te dragen aan een oplossing voor de coöperanten. Om welk bedrag het precies zal gaan, is nog niet duidelijk, maar Develtere waarschuwde in Het Nieuwsblad meteen voor te grote verwachtingen. "Beweging.net moet een aanzienlijke inspanning leveren om het onevenwicht in de Arco erfenis tussen beweging.net en de coöperanten te herstellen", reageert Deminor. Het adviesbureau staat intussen 2.172 coöperanten bij die de dupe zijn van de ondergang van Arco, destijds de financiële arm van het ACW en inmiddels in vereffening. Arco kwam in de problemen met de ondergang van Dexia, de bank waarvan ze aandeelhouder was.

Een bedrag werd nog niet genoemd, maar het zou om een beperkte bijdrage gaan, stelt Deminor. "Ze zeggen steeds dat ze beperkte middelen hebben. Maar waarop slaat dat?", licht Erik Bomans van Deminor toe. Beweging.net moet daarom transparantie geven over de eigen financiële situatie, bijvoorbeeld de inkomsten uit winstbewijzen en de nog uitstaande vorderingen.

Pas dan weet men welk bedrag realistisch is, vervolgt Bomans. "We weten wel dat ze geen 1,5 miljard euro op tafel kunnen leggen. Maar waar ligt de grens?" Arco had een uitstaand kapitaal van 1,5 miljard euro bij de coöperanten toen het kopje onder ging, aldus Bomans.

bron: Belga