Wat heeft sp.a belet frauduleuze constructies bij de wortel aan te pakken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Kamerlid Peter Dedecker (N-VA) is niet gediend met de kritiek van sp.a op minister van Financiën Johan Van Overtveldt en diens aanpak van de grote fraude. Hij vraagt zich af waarom de Vlaamse socialisten frauduleuze constructies niet bij de wortels hebben aangepakt, toen ze zelf in de regering zaten. Eerder op de dag had sp.a-voorzitter John Crombez kritiek geuit op minister Van Overtveldt. Als bewijs dat de minister de grote fraude niet voldoende aanpakt, verwees Crombez naar de 2,7 miljoen euro opbrengst uit de onderzoeken naar LuxLeaks.

"Vreemd dat de sp.a nu pas, na 25 jaar regeringsdeelname, vaststelt dat er Belgen opduiken in dossiers als Lux Leaks. Dag na dag, via de Swiss Leaks, de Lux Leaks en de Panama Papers, komen dergelijke verhalen uit de voorbije 25 jaar naar boven", zegt Kamerlid Dedecker.

Hij vraagt zich af waarom sp.a die constructies toen niet heeft aangepakt. "Gelukkig is er nu een regering die wel de strijd aanbindt tegen fiscale fraude en grootschalige belastingontwijking, met de Kaaimantaks en met een pakket van dertien extra maatregelen."

Het kabinet van minister Van Overtveldt vult aan dat de BBI grondig onderzoek heeft gevoerd naar de Belgische dossiers uit LuxLeaks. Uit hun informatie blijkt dat er nieuwe vooronderzoeken geopend werden en in andere gevallen nieuwe informatie werd toegevoegd aan reeds lopende dossiers. "Deze onderzoeken hebben aanleiding gegeven tot een totale verhoging van de belastbare basis met 7,6 miljoen euro waarop 2,7 miljoen euro inkomstenbelastingen gevestigd werd."

Het kabinet wijst erop dat de minister destijds onmiddellijk aan zijn Luxemburgse collega heeft gevraagd alle Luxemburgse rulings waarin Belgische belastingplichtigen betrokken waren te overhandigen. Luxemburg heeft daarop 13 rulings aan België bezorgd. Ook die dossiers werden grondig onderzocht.

"Uit de resultaten is gebleken dat er acht Belgische vennootschappen betrokken waren. Voor vijf vennootschappen werd er aanleiding gevonden om verder fiscaal onderzoek te voeren. Deze onderzoeken hebben echter geen aanleiding gegeven tot fiscale rechtzettingen omdat er geen enkele Belgische fiscale impact kon worden vastgesteld", besluit het kabinet-Financiën.

bron: Belga