Romeinse schat blootgelegd tijdens rioleringswerken in Spanje

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij rioleringswerken in het zuiden van Spanje zijn arbeiders op negentien amforen gestoten, gevuld met bronzen muntstukken uit de 3de of 4de eeuw. Dat heeft de directrice van het archeologisch museum van Sevilla bekendgemaakt. De waarde van de vondst wordt geschat op "meerdere miljoenen euro's". De amforen, waarvan er negen nog volledig intact zijn, werden gevonden in Tomares, een dorpje in de provincie Sevilla, en zaten stampvol met 600 kilo aan bronzen centen. De muntstukken bevatten opschriften die verwijzen naar de keizers Maximinus en Constantijn en lijken nooit gebruikt te zijn.

"Het is een unieke verzameling", zegt directrice Ana Navarro. "Er zijn slechts weinig gelijkaardige gevallen en we hebben geen weet van vondsten die uit dezelfde periode van het Romeinse Rijk stammen." Navarro wil geen precies bedrag plakken op de vondst, maar zegt dat de schat "zeker meerdere miljoenen euro's" waard is.

Waarvoor het geld precies bedoeld was, is moeilijk te achterhalen. Volgens Navarro is de meest voor de hand liggende verklaring dat het gebruikt werd om de soldij van soldaten en lokale functionarissen te betalen.

bron: Belga