Zweden ontving informatie over terreurdreiging in Stockholm

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zweden heeft van Irak inlichtingen gekregen over een terroristische aanval die voorbereid werd en de hoofdstad Stockholm zou kunnen treffen. Dat berichtten de lokale media. De Zweedse veiligheidsdiensten analyseren de informatie. De krant Expressen bericht dat de Zweedse veiligheidsdiensten Iraakse inlichtingen hadden gekregen over zeven tot acht strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS) die op Zweeds grondgebied zijn aangekomen, met de intentie om burgerdoelwitten aan te vallen. Een woordvoerder van de veiligheidsdiensten wou geen commentaar geven of details vrijgeven over de potentiële dreiging, maar zei dat de zaak behandeld wordt door de politie en de internationale partners.

Een hooggeplaatste Iraakse veiligheidsverantwoordelijke zei anoniem aan de Amerikaanse zender NBC dat de Iraakse regering Zweden waarschuwde voor "een project van IS dat de Zweedse hoofdstad Stockholm viseert". Daarbij zouden zeven tot acht Iraakse burgers, voormalige leden van al-Qaida in Irak, betrokken zijn. De militanten van IS zouden in 2015 zijn aangekomen in Zweden, via de "duizenden mensen die naar Europa zijn gemigreerd vanuit verschillende landen", aldus de bron.

De Amerikaanse ambassade in Zweden bevestigde op de website dat de Zweedse politie actief onderzoek voert naar een mogelijke terreurdreiging tegen het land.

bron: Belga