"Turkije heeft geen zwarte lijst met buitenlandse journalisten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Duitsland heeft geen zwarte lijst met buitenlandse journalisten die het land niet in mogen. Dat heeft een bron binnen de regering gezegd aan dpa. Wanneer een reporter het land niet mag betreden, "dat ligt dat niet aan zijn mening of zijn berichtgeving", klinkt het. In Nederland is ophef ontstaan na de arrestatie in Turkije van columniste van Turkse afkomst Ebru Umar, naar eigen zeggen omdat ze kritische tweets had verstuurd over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het was zeker niet de eerste keer dat een journalist in de problemen kwam in Turkije, schreven verschillende kranten de afgelopen dagen.

Zo werd de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink vorig jaar gearresteerd toen ze een groep activisten volgde in het grensgebied met Irak, en werd ze beschuldigd van steun aan een terroristische organisatie.

Onlangs werden verschillende journalisten de toegang tot het land ontzegd, zoals David Lepeska, een freelancejournalist voor onder meer de New York Times en The Guardian, en fotograaf voor Bild Giorgos Moutafis, en werd de persaccreditatie van de journalisten van de Noorse krant Aftenposten en het Duitse blad Der Spiegel niet verlengd.

Moutafis zou te horen hebben gekregen dat hij op een zwarte lijst staat, maar het is nooit bevestigd dat er wel degelijk zo'n lijst bestaat. Binnen de regering klinkt het nu dat er geen lijst bestaat, en dat journalisten voor andere redenen dan hun mening of hun artikels de toegang tot het land wordt ontzegd.

Volgens De Standaard en Het Nieuwsblad zouden ook 1.224 Belgen op een Turkse zwarte lijst staan. Het is niet duidelijk over wie het gaat en welke de criteria zijn, en volgens de kranten heeft de Belgische regering hierover nog geen informatie ontvangen van Ankara.

bron: Belga