Eerste race met hersenbestuurde drones is een feit

Droneraces zijn niet nieuw meer, maar de Universiteit van Florida is erin geslaagd om de discipline een hele nieuwe twist te geven. Op domein van de instelling is de allereerste race met hersenbestuurde drones georganiseerd. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Normaal gezien zijn races met drones bloedstollende evenementen, waarbij de onbemande vliegtuigjes aan meer dan honderd kilometer per uur rond allerlei obstakels moeten vliegen. De editie op de Universiteit van Florida is misschien net iets minder spectaculair, maar des te boeiender.

In een video die de universiteit op Youtube plaatste, bewegen de drones zich gestaag. Het indrukwekkende aspect is echter dat de deelnemers hun handen vrij hebben. Zij besturen de vliegtuigjes met hun hersengolven, die gelezen worden door een apparaatje dat professor Juan Gilbert een Brain Computer Interface noemt. Als een piloot 'vooruit' denkt of zich inbeeldt dat hij een stoel duwt, dan zal de drone die beweging ook maken.

Het ziet er allemaal nog een beetje houterig uit, maar professor Gilbert spreekt in de video alvast van een nieuwe trend met ongekende mogelijkheden. Soortgelijke technologie wordt al gebruikt om mensen die mogelijkheid te geven hun protheses aan te sturen met hun hersengolven.