Baby's die vaak muziek horen, leren makkelijker een nieuwe taal

Al jaren duikt af en toe het gerucht op dat baby's die naar muziek luisteren later slimmere kinderen worden dan hun leeftijdsgenoten die weinig melodieën te horen krijgen. Een nieuwe, kleinschalige studie bij 39 baby's toont aan dat hen muziek laten luisteren wel degelijk een positief effect heeft op de hersenen. 
door
Julie
Leestijd 2 min.

Het onderzoek verdeelde de 39 kinderen in twee groepen. De ene groep kreeg in een aantal sessies muziek te horen, de andere niet. De onderzoekster van de Universiteit van Washington Patricia Khul liet de ouders hun kindjes helpen met het slaan op een trommel of het schudden met een sambabal op ritmische deuntjes. Een maand later namen de wetenschappers hersenscans af bij de baby's terwijl ze muziek of gedichtjes lieten horen en onverwachts stopten. Alle 39 kindjes reageerden daarop, maar bij de kleintjes uit de muzieksessies reageerden de hersenen veel sterker.

Luisteren naar muziek zorgt ervoor dat baby's beter patronen herkennen en dat heeft grote gevolgen. “Het herkennen van patronen is een belangrijke cognitieve vaardigheid. Door die al vroegtijdig te stimuleren, zal het kind levenslang voordelen hebben bij het aanleren van nieuwe dingen”, vertelt Khul.

Het herkennen van patronen in muziek of in woorden gebeurt in hetzelfde hersengebied dat actief is bij spraak. De kinderen zouden dus makkelijker leren spreken en later sneller vreemde talen aanleren volgens de onderzoekers. Daarnaast zou het de baby's beter voorbereiden op een wereld die voortdurend in verandering is.

Haal die sambaballen maar al uit de kast!

Foto Pixabay