Europa investeert 2,5 miljoen in communicatiecellen voor intelligente zwermen robots

door
Belga
Leestijd 2 min.

Europa investeert 2,5 miljoen euro in een onderzoeksproject van iMinds en de Ugent naar draadloze "Atto-cellen", die een belangrijke rol zullen spelen in het creëren van intelligente zwermen van robots. Dat melden instellingen op de vooravond van iMinds The Conference, aanstaande donderdag, waar getoond wordt wat de toekomst van digitale innovatie en ondernemerschap brengt. Met de middelen wil professor Piet Demeester (iMinds/UGent) de komende vijf jaar een werkend Atto-prototype ontwikkelen. Het komt hierop neer: hoe kleiner de cel, hoe hoger de snelheden die draadloze breedbandverbindingen kunnen bereiken. Daarvoor worden grote hoeveelheden antennes gebruikt die elk een cel bestrijken.

Het team zal onderzoeken of de technologie gebruikt kan worden om elk individueel object in grote groepen bewegende voorwerpen (zoals robots) voorzien kan worden van een supersnelle mobiele verbinding. Concreet gaat het om een verbinding van 100 Gbps of tien keer 5G, waarbij signaalvertraging tot een minimum wordt beperkt tot minder dan 10 microseconden.

De onderzoekers hopen daarmee de basis te leggen voor een hele reeks mobiele toepassingen die snel veel rekenkracht nodig hebben, zoals intelligente 'zwermen' robots.

Mobiele communicatietechnologieën hebben de voorbije twintig jaar een enorme impact gehad op de samenleving, maar nu is het tijd voor de volgende stap, de integratie van intelligente robotica in ons dagelijks leven, zegt professor Demeester. "In productie-omgevingen, bijvoorbeeld, zijn robots ondertussen al onmisbaar geworden, hoewel ze nog een aantal belangrijke tekortkomingen vertonen. Om daaraan te verhelpen, moeten we flexibele 'zwermen' van intelligente robots creëren die in perfecte harmonie kunnen samenwerken met de mens. En hetzelfde geldt voor tal van andere sectoren, zoals de gezondheidszorg, de transportsector, professionele of huishouddiensten. Wij denken dat Atto-cellen dat potentieel kunnen ontsluiten."

bron: Belga