Tienduizenden demonstranten tegen TTIP in Hannover

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tienduizenden mensen hebben vandaag in het Duitse Hannover tegen het omstreden trans-Atlantische handelsverdrag TTIP gedemonstreerd. De Amerikaanse president Barack Obama strijkt morgen in de stad neer om samen met de Duitse kanselier Angela Merkel 's werelds grootste industriebeurs te openen. Naast een breed gamma aan buitenland- en veiligheidsthema's zal er ook gesproken worden over het vrijhandelsverdrag. Met TTIP willen de Europese Unie en de Verenigde Staten de grootste vrijhandelszone ter wereld, met ongeveer 800 miljoen mensen, in het leven roepen. Milieu-, consumenten- en derdewereldorganisaties hadden opgeroepen tot de betoging. Zij zien ecologische en sociale standaarden in gevaar door het verdrag. De politie sprak over 35.000 deelnemers, de organisatoren schatten het aantal demonstranten op 90.000.

In Duitsland, nochtans de grootste exporteur van Europa, is het verzet tegen het zogenaamde Transatlantic Trade and Invest Partnership de laatste tijd snel gegroeid. In oktober vorig jaar kwamen bij een betoging in Berlijn tussen de 150.000 en 250.000 mensen op straat.

Kanselier Merkel heeft zich zaterdag in haar wekelijkse podcast op internet verdedigd tegen de kritiek op TTIP. "Wij laten onze standaarden niet los, maar we garanderen dat, wat op het vlak van milieu en consumentenbescherming vandaag in Europa geldt", luidde het. Merkel wuifde ook de beschuldigingen over een gebrek aan transparantie bij de onderhandelingen over het handelsverdrag weg.

bron: Belga