"Maak de bagagisten van Zaventem niet verdacht als groep"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De socialistische transportarbeidersbond BTB vindt dat de mensen van de bagageafhandeling op Zaventem ten onrechte gestigmatiseerd worden. Dat zegt de vakbond in een open brief. De brief van BTB-voorzitter Frank Moreels is gericht aan "ministers die de bagagisten op Zaventem voorstellen als geïnfiltreerd door moslimfundamentalisten, corporatistische politievakbonden die de handlers verdacht maken en de passagiers die om de tuin geleid worden en fout geïnformeerd".

"Als er al enkele radicalen zouden zijn onder de handlers, dat de veiligheidsdiensten hun werk doen. Radicalen horen immers niet thuis in deze cruciale veiligheidsjobs. Maar maak de bagagisten niet verdacht als groep", zegt Moreels.

"Ook in andere groepen werknemers, ver weg van de luchthaven, zullen misschien wel enkelingen, geradicaliseerde moslims zitten. Bij leerkrachten Islam, de werknemers van Volvo, de chauffeurs van De Lijn of de TEC, de politie bijvoorbeeld. Moeten die dan als groep geviseerd en verdacht gemaakt worden? Neen dus! Hetzelfde voor onze bagagisten. Ook deze gasten verdienen respect en geen verdachtmakingen!"

De BTB-voorzitter wijst er nog op dat de bagagisten onmiddellijk na de aanslagen en de dagen nadien en bij de heropstart te hulp schoten.

Ook meent de vakbondsman dat het thema veiligheid al langer tevergeefs aangekaart wordt op de luchthaven. Het commercieel uitbouwen van de luchthaven kreeg prioriteit, "met alle veiligheidsrisico's van dien". "Hyper-flexibiliteit" valt niet te rijmen met de veiligheid, klinkt het. "Hoe meer onstabiele contracten, hoe moeilijker de screening."

bron: Belga