Honderd extra inspecteurs tegen sociale fraude

door
Belga
Leestijd 1 min.

De regering-Michel schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen sociale fraude. Met honderd extra inspecteurs, een samensmelting van de inspectiediensten, zwaardere boetes voor recidivisten en een vliegende ploeg wil bevoegd staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) 50 miljoen euro extra ophalen, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws vanmorgen. De honderd extra inspecteurs moeten al op 1 juli aan de slag zijn op het terrein. Ze zullen specifiek ingezet worden in de strijd tegen sociale dumping en schijnzelfstandigheid.

De aanwerving past in een grondige hervorming van de sociale inspectie. "Er is vandaag te veel versnippering", zegt Tommelein. Hij wil de zeven inspectiediensten die vandaag bestaan dan ook onderbrengen in drie koepels en de SIOD (Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) die de huidige zeven diensten overkoepelt, wordt versterkt en omgebouwd tot een echt sturingsorgaan, zoals de BBI. "De doelstellingen zijn meer efficiëntie, minder kosten voor 'overhead' en dus meer budgettaire ruimte voor de acties op het terrein", aldus Tommelein.

De staatssecretaris lanceert tot slot een commissie voor sociale rulings, waar bedrijven kunnen aftoetsen wat wel en niet toegelaten is.

bron: Belga