Eurogroep bespreekt onderhandelingen met Athene, hoopt op akkoord voor 1 mei

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de vergadering van de Eurogroep in Amsterdam bespreken de ministers van Financiën van de eurozone vandaag de onderhandelingen die met Griekenland gevoerd worden over nieuwe hervormingen in ruil voor financiële hulp. "Ik krijg goed nieuws uit Athene, laten we kijken waar we staan", zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem voor aanvang. Volgens de Finse minister Alexander Stubb wordt gemikt op een akkoord voor 1 mei. De onderhandelingen gaan over de hervormingen die Griekenland moet doorvoeren voor een nieuwe schijf noodhulp kan worden vrijgemaakt van het pakket van 86 miljard euro dat vorige zomer te beschikking is gesteld.

Normaal hadden deze onderhandelingen tussen Athene en de 'instellingen' (de Europese Commissie, het IMF, de ECB en het noodfonds ESM) al maanden geleden afgerond moeten worden, maar de vertraging kan niet in de schoenen van de Grieken geschoven worden, vindt Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem. "Misschien waren we te optimistisch te denken dat een volledige hervorming van het pensioensysteem in een paar maanden rond zou zijn, dit soort veranderingen gaat ook in Nederland een pak langzamer", sloeg de Nederlandse minister van Financiën een opvallende mea culpa.

Op de Eurogroep zal er geen akkoord met Athene worden gesloten, zei Dijsselbloem, maar volgens Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici ligt dat wel binnen handbereik.

Welke richting de gesprekken met de Grieken ook uitgaan, "niemand heeft zin in een nieuwe hete Griekse zomer", zei Stubb. "Onze ambitie was eerst om tegen Pasen een akkoord te bereiken over de nieuwe hervormingen in Griekenland, nu hebben we beslist dat we zullen proberen voor Grieks Orthodox Pasen een deal te hebben." Het Griekse paasfeest valt dit jaar op zondag 1 mei.

bron: Belga