Eurogroep-akkoord over uitwerken van 'noodmaatregelen' om doelstellingen te halen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Griekenland moet 'noodmaatregelen' goedkeuren die automatisch in werking treden wanneer het de doelstellingen van zijn hervormings- en saneringsprogramma dreigt te missen. Daar is op de vergadering van de Eurogroep in Amsterdam een akkoord over bereikt. Met noodmaatregelen worden aanvullende maatregelen bedoeld die pas geactiveerd worden wanneer het ernaar uitziet dat Griekenland het vooropgestelde primair overschot van 3,5 procent op zijn begroting 2018 zal missen. Het is de bedoeling dat de maatregelen automatisch in werking treden en gebaseerd zijn op "objectieve factoren", zei Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Volgens de Nederlander stemt de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos in met het uitwerken van zo'n mechanisme.

Over de inhoud van zulke maatregelen en over de exacte omstandigheden waarin ze geactiveerd zullen worden, moet nog worden onderhandeld. "Ze moeten in ieder geval geloofwaardig zijn", aldus Dijsselbloem.

Aan de Eurogroep nam ook Klaus Regling deel, de topman van het Europese noodfonds ESM. Hij legde uit dat de noodmaatregelen moeten gezien worden als "een extra verzekering voor als er iets onverwachts gebeurt". Het probleem met de Griekse staatsfinanciën is dat de vooruitzichten onzeker zijn als meer dan twee jaar in de toekomst gekeken wordt, zei Regling. Volgens Europees commissaris Pierre Moscovici moeten de noodmaatregelen alle partijen, schuldeisers en investeerders vertrouwen geven.

Dijsselbloem hoopt volgende week donderdag een nieuwe Eurogroep bijeen te kunnen roepen om een politiek akkoord te sluiten over de nieuwe hervormingen die van Griekenland worden gevraagd om een volgende schijf noodhulp vrij te maken. Wellicht zal dan ook het debat begonnen worden over de houdbaarheid van de Griekse overheidsschuld. Het is vooral het IMF dat op een verlichting aandringt, maar volgens Lagarde is een nominale 'haircut' niet aan de orde.

bron: Belga