België pakt matchfixing aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Politie, overheden, gokkantoren en sportbonden gaan nauwer samenwerken in de strijd tegen wedstrijdvervalsing door de voetbalmaffia. Dat schrijft De Standaard vanmorgen. "Matchfixing is in opmars en gaat veel breder dan illegaal gokken", benadrukt coördinator Guy Goudesone. Om onregelmatigheden beter te kunnen opsporen, wil de federale politie dat alle betrokken partijen zich verenigen in een "nationaal platform tegen matchfixing". Daarin zitten niet alleen de grote sportbonden, maar ook het federaal parket, alle betrokken ministeries, de goksector en internationale opsporingsinstanties zoals Interpol en Europol.

Bedoeling is dat er structureel overleg komt, zodat signalen van nieuwe fraude of omkoping sneller worden opgespoord en - indien mogelijk - strenger bestraft. "Of er geen wetgeving nodig is over matchfixing? Ik vind van wel. Zou het niet goed zijn spelers van wie effectief bewezen werd dat ze wedstrijden hebben vervalst, levenslang te schorsen? Alleen dat kan voorkomen dat ze het opnieuw doen", zegt Goudesone.

Het is de eerste keer dat de "nationale coördinator tegen matchfixing", die in 2010 werd aangesteld, naar buiten treedt. In die eerste vijf jaar werden er acht dossiers geopend, waarvan er al vijf werden geseponeerd door het parket wegens gebrek aan bewijzen.

bron: Belga