Al Capone-tijden herleven in Chicago

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het aantal schietpartijen met dodelijke afloop zit weer danig in de lift in Chicago, de stad die in droogleggingstijden berucht was als de hoofdstad van de misdaad maar in de loop der jaren het aura van "sweet home" verwierf. Dit jaar is op een kleine vier maanden tijd de kaap van duizend doden of gewonden door geweervuur al gerond, zo meldt de plaatselijke Chicago Tribune. Het cijfer werd woenbsdag bereikt, toen op één dag dertien mensen werden neergeschoten. Een dodelijke afloop kenden de kogels voor 161 mensen, een stijging met 64 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het cijfermateriaal voor de Windy City is het hoogste in twintig jaar tijd. Het merendeel van de schietpartijen heeft betrekking op bendeoorlogen.

Een van de aangehaalde redenen voor de verhoging van het geweld is het verminderde politieoptreden op straat. Dat is dan weer het gevolg van een overeenkomst met de burgerrechtenorganisatie ACLU, die had vastgesteld dat de blauwe knoopjes van Chicago disproportioneel veel aandacht besteedden aan de "minderheden".

De bekende dominee Jesse Jackson ziet ook andere oorzaken: achterstandsbuurten, werkloosheid en een gebrek aan stadsplanning.

bron: Belga