Olympische vlam officieel ontstoken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De olympische vlam voor de Zomerspelen van Rio de Janeiro (5-21 augustus) is vandaag kort voor het middaguur ontstoken. Dat gebeurde tijdens een traditionele ceremonie tussen de ruïnes in het oude stadje Olympia in Griekenland, de bakermat van de Olympische Spelen. Bij de plechtigheid waren er tal van toespraken. "Het is een eer om hier te zijn, Rio is klaar om geschiedenis te schrijven. Laten we de droom samen beleven, Rio wacht op jullie", stelde Carlos Nuzman, de voorzitter van het organisatiecomité van Rio 2016. "Deze Olympische Spelen zullen een boodschap van hoop en vreugde in moeilijke tijden zijn", klonk het bij Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Acteurs in oude Griekse kostuums deden de vlam ontbranden met behulp van parabolische spiegels. Daarna vertrekt het vuur om een lange tocht te maken doorheen het land. De Griekse topturner Eleftherios Petrounias kreeg de eer als eerste de olympische toorts voor de Spelen van Rio 2016 te dragen. De regerende wereldkampioen aan de ringen krijgt de toorts op het einde van de ceremonie uit handen van de 'Hoge Priesteres' Katerina Lehou en geeft het kleinood op zijn beurt na een korte tocht door aan de Braziliaanse oud-volleybalspeler Giovane Gavio, een tweevoudig olympisch kampioen.

Het einde van de tocht ligt op 27 april in het stadion van Panathinaikos in Athene, waar de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden in 1896. Na een passage door Griekenland en Zwitserland (via Lausanne, waar het IOC-hoofdkwartier is gevestigd), belandt de vlam op 3 mei in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Daarna gaat het via 328 Braziliaanse steden naar Rio de Janeiro, de gaststad van de Olympische Spelen 2016. In totaal worden er zo'n 12.000 lopers ingeschakeld. De Spelen zelf vinden plaats van 5 tot 21 augustus.

bron: Belga