Minister Bellot denkt aan "pool" met verkeersleiders voor diverse luchthavens

door
Belga
Leestijd 2 min.

De kersverse minister van Mobiliteit, François Bellot (MR), denkt eraan een pool in het leven te roepen met luchtverkeersleiders die op verschillende luchthavens aan de slag kunnen gaan. Dat moet het mogelijk maken een tekort aan verkeersleiders op te vangen. Dat heeft minister Bellot vandaag in de Kamer geantwoord op vragen over de situatie bij Belgocontrol. Bellot volgde zondag Jacqueline Galant op als minister van Mobiliteit. Meteen werd de nieuwe minister deze week geconfronteerd met een tekort aan luchtverkeersleiders op de luchthaven van Zaventem en Luik, waardoor beide luchthavens een tijdlang hun activiteiten moesten onderbreken. Catherine Fonck (cdH), Véronique Caprasse (DéFI), Gille Vande Burre (Ecolo) en Bert Wollants (N-VA) voelden Bellot daarover aan de tand.

De minister stelde dat een en ander een gevolg was van de aanslag op de luchthaven van Zaventem. Een deel van de vluchten op Zaventem werd daardoor afgeleid naar de regionale luchthavens. Charleroi en Luik zagen hun activiteiten met respectievelijk 40 en 150 procent toenemen.

Dinsdag bleek dat er verkeersleiders onbeschikbaar waren wegens ziekte, die effectief werd vastgesteld. Tot vandaag werd zo'n situatie steeds opgevangen door een systeem van "positieve vrijwilligheid", maar de forse toename van het werk van de afgelopen weken gooide roet in het eten, legde de minister uit. Bovendien krijgt een luchtverkeersleider een algemene opleiding, die nadien wordt aangevuld met een specifieke training voor de luchthaven waar hij aan de slag gaat. Iemand zomaar elders inzetten, gaat dus zomaar niet.

Een "poolsysteem" zou het wel mogelijk maken een luchtverkeersleider in een andere controletoren in te schakelen. Daarover moet evenwel nog worden onderhandeld. In afwachting zal de minister aan de regering het sociaal akkoord bij Belgocontrol van 12 april voorleggen. Dat voorziet in een procedure waarbij verkeersleiders kunnen worden teruggeroepen. In 2017 zouden overigens 37 personen worden aangeworven. Probleem is wel dat hun opleiding verschillende maanden in beslag neemt. De minister zal zijn collega's ook bijkomende middelen vragen voor Belgocontrol.

bron: Belga