Minister Peeters kop van jut bij ACV-betoging

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Brussel hebben woensdagnamiddag minstens 8.000 ACV-militanten betoogd tegen het regeringsbeleid. Vooral minister van Werk Kris Peeters (CD&V) lag onder vuur. De vakbond kondigt nog meer acties aan. Acht à tienduizend ACV-ers trokken woensdag - een dag nadat het ABVV manifesteerde - door de zonnige straten van Brussel, met opvallend veel jongeren. Aanvankelijk ging de betoging uit van de jongerenbeweging van de vakbond, maar als reactie op nieuwe regeringsmaatregelen werd de actie uitgebreid naar de hele vakbond.

Aanleiding voor de manifestatie was het regeringsbeleid: de ingrepen van de federale regering op de ambtenarenpensioenen, de besparingen bij de overheidsdiensten, de 'annualisering van de arbeidsduur', het afschaffen van de 38-urenweek en de proeftijd.

Kop van jut bij de manifestanten én in de speeches was minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en zijn plannen om de arbeidsmarkt te flexibiliseren: "Loi Peeters, non merci", stond op verscheidene affiches en spandoeken. Ook zijn uitspraak dat "iedereen boven zijn stand leeft" werd op de korrel genomen.

Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van de christelijke vakbond, haalde in haar speech fel uit naar de regering-Michel, die een politiek van "sociale vernietiging" voert, onder meer verwijzend naar de toenemende flexibiliteit die van werknemers wordt geëist. "De regering begrijpt niet wat er op de werkvloer leeft. De regering is weg van realiteit".

ACV zal contact opnemen met de andere vakbonden, aldus nog Ska, met het oog op een "verdere mobilisering" de komende weken en maanden.

bron: Belga