Beurs krijgt nog niet onmiddellijk permanent herdenkingsmonument

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de dag van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en metrostation Maalbeek werd het Brusselse Beursplein al meteen omgedoopt tot de nationale rouwplaats. Een maand later stoppen mensen nog altijd aan de Beurs om een bloem of een boodschap neer te leggen en stil te staan bij de slachtoffers. Of er op het Beursplein in de toekomst een permanent herdenkingsmonument komt, is nog niet duidelijk. "Op dit ogenblik zijn daar nog geen plannen rond. Wij wachten nog af hoe lang de mensen blijven komen om er bloemen en boodschappen neer te leggen", stelt Fabrice Voogt, woordvoerder van Brussels burgemeester Yvan Mayeur. Het begon met enkele mensen die in krijt boodschappen van hoop op de grond voor de trappen van de Beurs neerschreven en in alle sereniteit rouwden. Daarna werd het Beursplein al snel overspoeld met bloemen, vlaggen, kaarsen en ook tientallen buitenlandse cameraploegen. Politici en religieuze leiders kwamen tussen de mensenmassa eveneens hun solidariteit tonen op de trappen van de Beurs.

Op zondag 27 maart werd het Beursplein eenmalig opgeschrikt door een manifestatie van ruim 450 hooligans. De oproerpolitie moest toen tussenbeide komen.

Bijna een maand na de aanslagen komen mensen er nog dagelijks uit solidariteit bloemen en allerlei boodschappen neerleggen. De dienst Archief van de Stad Brussel haalt er sinds 25 maart talrijke tekeningen, berichten en objecten op die er achtergelaten worden. Een exact cijfer is er nog niet, maar er werd aan Belga verzekerd dat er al meer dan 1.000 objecten in bewaring werden genomen.

bron: Belga