Zowat 350 aanwezigen op eerste infomoment Ikea Wevelgem

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het eerste infomoment van de Zweedse woonwarenhuisketen Ikea over de mogelijke komst naar Wevelgem heeft dinsdagavond ongeveer 350 geïnteresseerden en betrokkenen gelokt. De Zweedse retailer hoopt tegen 2019 al open te gaan, maar volgens heel wat tegenstanders is het laatste woord nog niet gezegd. Na maandenlange geruchten kwam Ikea zelf naar Wevelgem om de plannen uit de doeken te doen. Het gemeentebestuur nam het openingswoord. "We zijn als gemeentebestuur altijd neutraal geweest en gaan dat ook blijven doen. We zien zowel kans als bedreigingen, maar uiteindelijk moet het gewest beslissen over de komst", aldus burgemeester Jan Seynaeve.

"Onze grootste zorg is de mobiliteit, onze grootste troef de werkgelegenheid", opende projectmanager Lorenzo De Lannoy, die duidelijk aangaf dat de locatie in Wevelgem de perfecte locatie is qua visibiliteit. Ikea wordt daarin gesterkt door een mobiliteitsstudie van Vectris.

Naast de winkel voorziet Ikea ook een ruime groenbuffer en 10.000 vierkante meter aan complementaire retailruimte. Ikea wil ook inzetten op beleving en jongeren aantrekken met bijvoorbeeld lasergames of een fitnessruimte. De parking zou dan weer, in tegenstelling tot eerdere berichten, grotendeels ondergronds komen.

Er waren vanuit het publiek heel veel vragen, vooral over mobiliteit en de inname van de open ruimte. Die oogstten vaak applaus uit het publiek. Ook actiegroep vzw Eensgezond ging fors in tegen de plannen. Ikea bleef vaak vaag omdat er gewacht wordt op de eerste resultaten van het milieueffectenrapport. Dat wordt dit jaar nog in gang getrokken. In 2017 moet er dan een GRUP (gewestelijk ruimteuitvoeringsplan) komen om dan in 2018 de vergunningen aan te vragen. Als alles volgens plan verloopt, kan de meubelgigant in 2019 al open gaan. Ikea belooft 400 jobs.

bron: Belga