Princiepsakkoord over open Europees spoornetwerk

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Europees spoornetwerk wordt opengesteld. Onderhandelaars van de 28 Europese lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn het dinsdagavond eens geworden over een princiepsakkoord. Met een open spoornetwerk moet het voor spoorbedrijven mogelijk worden in alle Europese landen diensten aan te bieden. Zo moet de concurrentie op het spoor worden vergroot met als doel betere dienstverlening en meer keuze voor passagiers.

Landen kunnen nog steeds het treinvervoer onderhands blijven gunnen, maar er zijn wel criteria opgesteld. Zo moeten er onder meer duidelijke afspraken zijn gemaakt over de prestaties die worden verwacht van de vervoerder.

Een ander belangrijk punt in het akkoord is een onderscheid tussen het beheer van de spoorinfrastructuur en de exploitatie van de treinen en het vervoer van goederen en mensen.

De Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu), die in de rol als voorzitter van de EU de gesprekken mede voerde, had het over een "ambitieus" akkoord. "Als het voorstel wordt gesteund, zal dit de kwaliteit en efficiëntie van de spoordiensten in Europa verbeteren."

Vooraleer het van kracht wordt, moet het princiepsakkoord formeel worden goedgekeurd worden door de lidstaten, maar die stap wordt beschouwd als een formaliteit.

bron: Belga