Rusland wil strengere internetcensuur invoeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Rusland wil een strengere internetcensuur invoeren. Dat heeft Aleksander Bastrykin, de voorzitter van de betrokken onderzoekscommissie, geschreven in het tijdschrift 'Kommersant Vlast'. "Alleen zo kan Rusland zich beschermen tegen extremistische berichten vanuit het buitenland", klinkt het. Het voorstel lijkt vooral gericht tegen de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten. Zo zou het ontkennen van de uitslag van het referendum over de annexatie van de Krim door Rusland strafbaar worden. De oproep tot een strengere internetcensuur komt er enkele maanden voor de Russische parlementsverkiezingen, die in september worden gehouden. Het Kremlin wil met het voorstel druk zetten op de Verenigde Staten en hun bondgenoten. Bastrykin, wiens onderzoekscommissie rechtstreeks aan president Vladimir Poetin rapporteert, spreekt dreigende taal in het stuk in 'Kommersant Vlast': "De Verenigde Staten en hun bondgenoten voeren al enige tijd een 'hybride oorlog' tegen Rusland en wakkeren daarmee etnische conflicten aan", klinkt het.

Als de strengere internetcensuur er komt, zullen de Russische autoriteiten berichten met een vermoedelijk extremistische inhoud kunnen verbieden zonder gerechtelijk bevel, aldus nog Bastrykin. Het zou dan aan de auteurs zelf zijn om te bewijzen dat hun bericht niet extremistisch van aard is.

Met het voorstel zou onder meer het ontkennen van de uitslag van het referendum over de aansluiting van de Krim bij Rusland strafbaar worden. Zowat 97 procent van de bevolking van het schiereiland stemde in maart 2014 voor de afscheiding van Oekraïne en dus ook voor de aansluiting bij Rusland. Het Westen erkent de uitslag van dat referendum echter niet.

Bron: Belga