Ruim 100.000 Syriërs zitten vast aan Turkse grens

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan 100.000 Syriërs zijn gestrand in het noorden van Syrië, nabij de Turkse grens. Ngo Artsen Zonder Grenzen (AZG) maakt zich zorgen om de gebrekkige medische verzorging van de vluchtelingen. Volgens AZG vluchtten de voorbije week meer dan 35.000 Syriërs weg uit vluchtelingenkampen in het land zelf, omdat die werden overgenomen door terreurgroep Islamitische Staat (IS) of omdat ze te dicht kwamen te liggen bij frontlinies. Zij sluiten zich nu aan bij andere vluchtelingen die al gestrand waren aan de Turkse grens.

De ziekenhuizen in Azaz, een nabijgelegen stad in het noorden van Syrië, kunnen de toestroom van patiënten ondertussen nauwelijks aan. Sommige ziekenhuizen in de stad werden al gedwongen om te sluiten. Die ziekenhuizen die wel nog open zijn, staan onder grote druk en worden overspoeld met patiënten. De Turkse grens blijft ondertussen grotendeels dicht voor de gevluchte Syriërs. Alleen in sommige gevallen wordt omwille van medische redenen een uitzondering gemaakt.

Artsen Zonder Grenzen is vooral kritisch over de rol van de Europese Unie: "Het is onaanvaardbaar dat de EU zich nu focust op hoe ze Syrische vluchtelingen kan terugsturen naar Turkije, in plaats van op het verzekeren van de veiligheid en de bescherming van de massa vluchtelingen die zich verzamelt aan de Syrisch-Turkse grens."

Bron: Belga