Belgische nanosatelliet OUFTI-1 vrijdag de ruimte in

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meeliftend met een Europese milieusatelliet moet vrijdag het Belgische nanosatellietje OUFTI-1 de ruimte ingaan, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld. Het kunstmaantje is ontworpen door studenten van de Universiteit van Luik (Ulg) en meerdere hogescholen in het Luikse. Van op Kourou in Frans-Guyana moet vrijdag om 23.02 uur Belgische tijd een Russische Sojoez-draagraket vertrekken met de Sentinel-1B aardobservatiesatelliet van ESA en de Europese Commissie. Er zijn ook vier "lifters" mee, waaronder de OUFTI-1.

De Belgische microsatelliet moet in een elliptische baan komen met een hoek van 98 graden ten opzichte van de evenaar, op een hoogte van 450 tot 660 kilometer.

Het kunstmaantje moet ongeveer twee jaar operationeel zijn, waarna het tengevolge van de zonnestraling uiteindelijk zal bezwijken.

Er is ruim acht jaar gewerkt aan de ontwikkeling van OUFTI-1, dat staat voor "Orbital Utility For Telecommunication Innovation". Het slechts één kilo wegende nanosatellietje heeft de vorm van een kubusje met zijden van amper 10 centimeter. Het maakt deel uit van het Fly Your Satellite! programma van ESA.

De belangrijkste bedoeling hierbij is universiteitsstudenten te helpen bij het ontwerp, de ontwikkeling en het testen van dergelijke CubeSats, met hulp van de technische competentie en de ervaring van ESA-specialisten.

Naast zijn pedagogische taak zal OUFTI-1 dienen als ruimterelais voor radio-amateurs met gebruikmaking van de numerieke D-STAR technologie, waarmee stem en numerieke gegevens tegelijk kunnen worden doorgestuurd. Een tweede opdracht is het testen van zonnecellen met een hoger rendement.

bron: Belga