Kris Peeters benadrukt dat hij "aan de kant van de mensen" staat

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Als ik mensen die het moeilijk hebben de indruk heb gegeven dat ik niet aan hun kant sta, dan betreur ik dat en spreek ik dat hier met grote nadruk tegen. Het tegendeel is waar". Dat zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters op Facebook. Hij reageert daarmee op de politieke commotie die zijn interview in het Laatste Nieuws veroorzaakte. Peeters zei daarin onder meer dat "iedereen boven zijn stand leeft". In het interview zegt Peeters onder meer dat er bij de begroting voor volgend jaar "pas echt in de diepte" zal moeten gesneden worden. Volgens Peeters zullen kunstgrepen à la accijnsverhogingen niet meer volstaan en zullen alle voorstellen - ook die rond belastingen op inkomsten uit vermogens - weer op tafel komen. Maar de zin dat "we met zijn alle boven onze stand leven", leverde forse kritiek op van de oppositiepartijen. Groen noemde Peeters "de woordvoerder van N-VA-voorzitter De Wever", sp.a zegt dat Peeters "alle realiteitszin kwijt is".

Op Facebook verduidelijkt de CD&V-vicepremier vandaag zijn uitspraken. "In het interview heb ik vooral mijn oprechte bezorgdheid willen uitdrukken over de toekomst. Ik zie als politiek verantwoordelijke scherp in dat we onze welvaart en ons welzijn niet op een solidaire manier zullen kunnen volhouden als we voortdoen zoals we bezig zijn, zonder maatregelen die moeilijk liggen en zullen liggen. En ik benadruk het woord 'solidair'", zegt Peeters.

"Mijn bekommernis is het welzijn van iederéén. En dan is de conclusie dat het tijd is voor een parler-vrai. Dan is het tijd om te zeggen dat excessen, zoals de PanamaPapers, niet meer kunnen. Ze zijn het tegenovergestelde van solidariteit: ze ontduiken de solidariteit, terwijl zij die ontduiken die solidariteit het makkelijkst aankunnen. Dan is de conclusie dat we er zorg voor moeten dragen, met grote volharding, dat iedereen een bijdrage levert aan de sanering die on-ver-mijdelijk is".

bron: Belga