Elektrische hersenstimulatie verhoogt creativiteit

Creativiteit werd lang gezien als iets dat je hebt of niet. Een nieuwe studie toont aan dat een lichte mate van elektrische breinstimulatie het vermorgen tot creatief denken versterkt. Dat bewijst dat onze creativiteit beïnvloedbaar is.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Cerebral Cortex, blijkt dat ons creatief denken verbeterd kan worden door gepulste elektromagnetische velden (GEMV). Uit vorige onderzoeken was al duidelijk dat mensen met meer activiteit in de frontopolaire cortex, creatiever zijn. Wetenschappers van de universiteit van Georgetown hebben dat deel nu met GEMV gestimuleerd. Tegelijkertijd kregen de proefpersonen een test waarbij ze creatief moesten nadenken. Uit de test bleek dat de deelnemers dankzij de elektrische stimulatie meer associaties tussen woorden konden vinden.

De wetenschappers hopen in de toekomst met deze techniek mensen met bepaalde hersenaandoeningen te kunnen helpen. "Mensen met spraak- en taalproblemen kunnen vaak de juiste woorden niet vinden. Met een hoger creatief vermogen kunnen zij misschien alternatieve manieren vinden om zich uit te drukken, zoals andere woorden of gebaren", besluiten ze.

Foto Pixabay