"Debat nodig over vergunningsplicht voor laders"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Er is op zijn minst een discussie wenselijk over de verkrijgbaarheid van bepaalde onderdelen van wapens, zoals de laders voor semiautomatische wapens." Dat zegt Nils Duquet, academisch researcher en beleidsadviseur van de het Vlaams Vredesinstituut, vanuit Madrid waar hij een congres bijwoont. Als de wapenwetgeving wordt verstrengd, moet het volgens de expert ook op Europees niveau gebeuren. "Want terroristen houden alleen in die zin rekening met grenzen, dat ze zich bevoorraden in het land met de zwakste wetgeving. Als Frankrijk strenger is dan België, komen ze bij ons wapens halen. Als België strenger is, trekken ze naar Frankrijk. Daarom moet de wetgeving in heel Europa dezelfde zijn." Aanleiding voor de discussie die volgens de vuurwapenexpert nodig is, is de vaststelling van de terrorismespeurders dat Khalid El Bakraoui - die op 22 maart omkwam bij de kamikaze-aanslag in het metrostation van Maalbeek in Brussel - vorige zomer op verschillende tijdstippen in een ­wapenwinkel in Waals-Brabant legaal laders voor kalasjnikov-machinegeweren zou hebben gekocht. "Er is een politieke discussie nodig over de vraag of er een vergunningsplicht moet komen voor laders, want dat is toch een essentieel onderdeel van die wapens. Voor de munitie geldt wel de vergunningsplicht", zegt Nils Duquet. "Nu zijn die laders - behalve voor specifieke, grote wapens - vrij te koop en kun je ze probleemloos aanschaffen als je meerderjarig bent."

Het volautomatische oorlogswapen kalasjnikov is bij wet verboden, behalve voor erkende verzamelaars. Bepaalde semi-automatische varianten zijn te koop, mits je een vergunning kunt voorleggen, zoals sportschutters of jagers die een licentie kunnen aanvragen."

"Maar daarnaast is er nog de markt van gedeactiveerde of geneutraliseeerde oorlogswapens, die vrij verkrijgbaar zijn", aldus Duquet. "Die komen meestal uit Oost-Europa en worden legaal verhandeld. Het gaat vaak om kalasjnikovachtige semiautomatische geweren, zoals de Tsjechische CZ 58 bijvoorbeeld. Het probleem met dergelijke wapens is dat ze vrij makkelijk gereactiveerd en dus opnieuw bruikbaar kunnen worden gemaakt. De terrorist Amédy Coulibaly bijvoorbeeld die vorig jaar op 9 januari in een joodse, koosjere supermarkt in Parijs toesloeg had een gereactiveerde kalasjnikov. Het is net om die reden dat Europa na de aanslagen van november de procedure van deactivering heeft verstrengd."

bron: Belga