Premier Michel erkent "deontologische regels voer voor debat"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel ziet geen enkele wettelijke of deontologische regel die met de voeten getreden is door een voormalige kabinetschef en een adjunct van Financieminister Johan Van Overtveldt (N-VA), die tegenwoordig bedrijven bijstaan die een beroep deden op de omstreden excess profit rulings. De eerste minister erkent wel dat de deontologische regels voer zijn voor debat. Vorige week raakte bekend dat oud-kabinetschef Mathieu Isenbaert en gewezen adjunct-kabinetschef Philippe Bielen na een korte doortocht bij N-VA-minister Van Overtveldt een nieuw advocatenkantoor hebben opgestart. Ze prijzen zich aan bij bedrijven die het oneens zijn met de Europese beslissing dat België 942 miljoen euro moet terugvorderen bij de 36 multinationals die gebruik maakten van het fiscale gunstregime van de Belgische excess profit rulings.

Het nieuws zorgde voor heel wat beroering. Ecolo-Kamerlid Georges Gilkinet voelde de premier woensdag in de Kamer aan de tand over mogelijke deontologische fouten en eventuele problemen met de concurrentieregels.

"Volgens de informatie waarover ik beschik, werd geen enkele wettelijke of deontologische regel overtreden tijdens de gewerkte periode", reageerde de premier. "De betrokkenen hebben hun functies op het kabinet neergelegd alvorens professionele activiteiten op te starten in de private sector."

Premier Michel merkte voorts op dat beide cabinetards al vertrokken waren voor de beslissing van de Europese Commissie over de rulings viel. Al moet daarbij opgemerkt dat wel al bekend was dat de Europese Commissie een onderzoek had opgestart.

Problemen met de omzendbrief van 5 mei 2014 rond 'draaideurconstructies' ziet Michel evenmin. Die is immers specifiek bedoeld om belangenvermenging tegen te gaan bij openbare aanbestedingen.

Niettemin erkende de eerste minister dat "een debat mogelijk is, bijvoorbeeld binnen de federale deontologische commissie" die afhankelijk is van het parlement. "Zij zou interessante adviezen kunnen opstellen, die de regering zouden kunnen inspireren."

Premier Michel ging zelfs in detail en opperde en mogelijke wachttermijn alvorens cabinetards opnieuw aan de slag zouden kunnen in bepaalde sectoren. "Dat bestaat op Europees niveau voor bepaalde functies", merkte hij op.

Het debat moet volgens de Franstalige liberaal wel voldoende breed gevoerd worden. Want wat bijvoorbeeld met cabinetards van mutualiteiten of uit vakbondsmilieus? En een 'ontluizingsperiode' moet misschien ook gepaard gaan met een bepaalde vergoeding, klonk het nog.

bron: Belga