Europees Parlement wil minder glyfosaat in onkruidverdelger

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Europees Parlement heeft zich uitgesproken voor een inperking van het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat. Voor een totaalverbod op het veelgebruikte, maar omstreden product bleek dan weer geen meerderheid voorhanden in het halfrond.

Glyfosaat is het meest gebruikte basisproduct in onkruidverdelgers. De Europese Commissie wil het middel opnieuw voor vijftien jaar vergunnen, maar daartegen rees protest bij milieu- en gezondheidsorganisaties. Er bestaat immers bezorgdheid over de mogelijke kankerverwekkende en hormoonverstorende werking van glyfosaat. Nationale experts moeten zich volgende maand met gekwalificeerde meerderheid uitspreken. Zoniet beslist de Commissie. In juli verstrijkt de huidige vergunning.

In een niet-bindende resolutie kantte het Europees Parlement zich alvast tegen een vernieuwing van de vergunning voor vijftien jaar. Anderzijds bleek er in het halfrond ook geen meerderheid voorhanden om een totaalverbod te vragen, zoals de milieucommissie eerder had voorgesteld. Uiteindelijk kwam er onder impuls van de christendemocratische EVP met nipte meerderheid een compromis: een vergunning voor zeven jaar, gekoppeld aan een inperking van de toepassingen.

Zo zou glyfosaat enkel nog voor professionele doeleinden gebruikt mogen worden. "Landbouwers weten hoe glyfosaat te gebruiken en gecontroleerd en veilig te sproeien. Bij particulier gebruik daarentegen ontbreekt veelal de kennis én de controle", legt Tom Vandenkendelaere (CD&V) uit. Daarnaast zou onder meer het gebruik van het middel in en rondom openbare plaatsen, parken en speeltuinen verboden moeten worden.

"Dit is een fors waarschuwingssignaal aan de Europese Commissie en de lidstaten. Samen met toenemend protest van wetenschappers, burgers en politici lijkt het me sterk dat men dit democratisch signaal zomaar negeert", zo reageerde Bart Staes. Het Groen-Europarlementslid had uiteraard liever een totaalverbod gehad. Net als onder meer N-VA, Frédérique Ries (MR), Marc Tarabella (PS) en Claude Rolin (cdH) koos hij uiteindelijk voor een onthouding.

bron: Belga