Dit jaar testten al 172 sporters positief op meldonium

door
Belga
Leestijd 1 min.

Dit jaar werden al 172 sporters bij een antidopingtest op het gebruik van meldonium betrapt. Dat meldde het Wereldantidopingagentschap WADA woensdag op zijn website. Het middel staat pas sinds 1 januari op de verboden lijst van het WADA. Op 11 maart stond de teller in 2016 op 99 betrapte atleten. Een maand later is dat aantal met 73 meldoniumgebruikers gestegen. Het WADA heeft nog geen details vrijgegeven over de nationaliteiten van alle atleten, maar vooral Rusland krijgt een storm van kritiek over zich heen.

De Russische atleten werden door de Internationale Atletiekfederatie IAAF voor onbepaalde duur geschorst, waardoor ze de Olympische Spelen in Rio de Janeiro dreigen te missen. Bovendien liep de Russische tennisster Maria Sharapova tegen de lamp voor het gebruik van meldonium. De Russische minister van Sport Vitali Mutko bevestigde eind maart dat nog minstens 26 andere Russische atleten positief testten op het middel.

Meldonium, dat de doorbloeding bevordert en het uithoudingsvermogen verbetert, werd in Letland ontwikkeld om diabetes en hartproblemen te behandelen. Sporters gebruiken het om hun prestaties te verbeteren.

bron: Belga