Sportgedrag is gedeeltelijk erfelijk

Lukt het jou maar niet om die sportschoenen aan te schieten en je naar de fitness te begeven? Dan kun je dat deels op je genetische aanleg steken, zo blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit in Nederland. "Maar dat neemt niet weg dat sporten belangrijke effecten heeft op de gezondheid."
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Het sportgedrag van kinderen en adolescenten is gelinkt aan de genen en beïnvloed door de leefomgeving. Daarom kunnen sommigen makkelijker regelmatig sporten dan anderen. Dat blijkt uit onderzoek van Charlotte Huppertz aan de Vrije Universiteit, waarbij data werd gebruikt van tweelingen die staan ingeschreven bij het Nederlands Tweelingen Register (NTR).

Huppertz ontdekte dat de invloed van de omgeving afneemt naarmate kinderen ouder worden. De invloed van de genen daarentegen neemt toe met de leeftijd. "Een kind dat op zevenjarige leeftijd sport, heeft een kleine kans om nog steeds te sporten als het tien jaar oud is. De kans dat een adolescent die op zijn veertiende sport dit twee jaar later nog steeds doet, is daarentegen groter."

Doordat sportgedrag voor een deel erfelijk is, zal het niet voor iedereen even makkelijk zijn om zichzelf te motiveren. "Dit neemt niet weg dat sporten belangrijke effecten heeft op de gezondheid en dat we er naar moeten streven om iedereen regelmatig te laten bewegen", aldus de onderzoekster.

 

Foto Pixabay