Gilde Luchtverkeersleiders ontkent formeel tot acties opgeroepen te hebben

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Gilde van Luchtverkeersleiders (BGATC) ontkent formeel dat ze opgeroepen heeft tot enige actie. Volgens luchtverkeersleider Belgocontrol is de zware hinder voor het luchtverkeer op Zaventem wel ontstaan na dergelijke oproep door de Gilde. Eerder meldde Belgocontrol dat een sociale actie aan de gang is nadat de BGATC vroeg aan de werknemers om zich ziek te melden. De actie was al eerder aan de gang, maar werd dinsdag opgevoerd, nadat eerder op de dag wel een sociaal akkoord bereikt werd, zo klonk het. Volgens het akkoord wordt de minimumleeftijd voor disponibiliteit - waarop luchtverkeersleiders niet meer hoeven te werken - opgetrokken naar 58 jaar.

Maar Maryse Meulemans van de Gilde van Luchtverkeersleiders ontkent dit echter formeel. "De Gilde heeft nooit opgeroepen om zich ziek te melden, niet op te dagen of wat dan ook. En al zeker vandaag niet, gezien de aanslagen van 22 maart."

Hoe de hinder dan wel ontstaan is, kan Meulemans niet echt zeggen. Wel zegt ze dat de werknemers zich aangemeld hebben voor de dienst en er nadien van collega's de inhoud van het akkoord met de directie vernamen, klinkt het. Het akkoord werd alleen door de socialistische bond goedgekeurd, zegt Meulemans. "Het akkoord is helemaal niet iets wat gedragen wordt door het personeel."

De enige actie bij Belgocontrol tot nu toe ging volgens Meulemans uit van de traditionele vakbonden en niet van de Gilde. In het aanslepende sociaal conflict hebben de bonden eerder dit jaar opgeroepen om niet deel te nemen aan opleidingen, waardoor nieuwe vluchtroutes niet van start kunnen gaan.

bron: Belga