Eerste formele stap naar parlementaire onderzoekscommissie voor aanslagen gezet

door
Belga
Leestijd 2 min.

De plenaire Kamer heeft vanmorgen de eerste formele stap gezet voor de oprichting van een onderzoekscommissie over de aanslagen in Brussel. Oppositiepartijen PVDA en Vlaams Belang toonden zich misnoegd dat zij geen zitje krijgen in de commissie. "Wat hebben jullie te verbergen?", wierpen ze de andere partijen voor de voeten. Meerderheidspartijen N-VA, MR, CD&V en Open Vld beslisten twee dagen na de aanslagen van 22 maart om een onderzoekscommissie uit de grond te stampen. De nacht voordien hadden ministers Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) met de gedachte gespeeld om ontslag te nemen, maar daar wilde premier Charles Michel (MR) toen niet van weten.

Oorzaak van de commotie was het nieuws dat Ibrahim El Bakraoui, die zichzelf opblies op Brussels Airport, vorige zomer werd opgepakt aan de Turks-Syrische grens.

Officieel moet de opdracht van de onderzoekscommissie nog bepaald worden, dinsdagmiddag in de Kamercommissie Justitie. De fractieleiders raakten het echter al eens. Zo zal de commissie werk maken van een reconstructie van de feiten, een analyse van de hulpverlening meteen na de aanslagen, een grondige doorlichting van de veiligheidsarchitectuur en een onderzoek naar de diepere oorzaken van radicalisering.

PVDA en Vlaams Belang krijgen geen zitje in de nieuwe commissie. Om het werk niet nodeloos te bemoeilijken, luidt het binnen de meerderheid. Beide oppositiepartijen zijn niet te spreken over de beslissing.

"Wat hebt u te verbergen? Waar bent u bang voor?", sneerde PVDA'er Raoul Hedebouw bij de inoverwegingneming 's ochtends in de plenaire Kamer. Dat zelfs een niet-stemgerechtigd lid er te veel aan was, kan er bij hem absoluut niet in. Vooral omdat N-VA - vandaag de grootste partij maar vroeger ook een 'kleintje' - nog nooit een ander soort lid had in eerdere onderzoekscommissies.

Hedebouw diende daarom een amendement in dat in de jaren '90 al eens woord voor woord werd ingediend door N-VA'er en huidig Vlaams minister-president Geert Bourgeois. "We hebben geen komma gewijzigd aan dit amendement-Bourgeois", verzekerde de PVDA'er. "We hopen dat zijn democratische spirit hiermee kan terugkeren."

Vlaams Belang sprak van een "wegkijkcommissie". "Onder elkaar beslissen dat enkel partijen met boter op het hoofd een zetel krijgen, dat is de perfecte manier om tot een politiek wegkijkrondje te komen", sneerde Barbara Pas. "Diegenen die de aanslagen en de problemen voorspelden, die als eersten een onderzoekscommissie vroegen, worden vandaag geweerd."

bron: Belga