Nieuwe foto's tonen wat LSD met de hersenen doet

Voor het eerst zijn er scans van hersenen tijdens een LSD-trip gepubliceerd. De foto's worden baanbrekend genoemd, omwille van de nieuwe inzichten die de onderzoekers eruit kunnen afleiden.
door
Julie
Leestijd 2 min.

Twintig vrijwilligers kregen voor de studie van het Imperial College in London een LSD-dosis van 75 microgram toegediend. De hersenscans die toen gemaakt zijn hebben geleid tot verbazingwekkende nieuwe inzichten in de werking van de drug op het brein.  Zo tonen de foto's aan dat de hersenen tijdelijk nieuwe verbindingen maken tussen hersendelen die instaan voor zicht, gehoor, focus en beweging.

Daarnaast blijkt de informatie die uit de hersenen verwerkt wordt tijdens een trip uit verschillende hersendelen te komen. Niet alleen uit het gebied waar visuele informatie normaal verwekt wordt. Op de scans zie je overduidelijk het verschil tussen het brein tijdens een LSD-trip en het brein na het innemen van slechts een placebo.

“Neurowetenschappers wachten al vijftig jaar op deze doorbraak", vertelt onderzoeker David Nutt aan The Guardian, "Deze ontdekking is even belangrijk als de vondst van het Higgs-deeltje in de deeltjesversneller.”

Volgens medeonderzoeker Robin Carhart-Harris zou de drug nuttig kunnen zijn bij het behandelen van psychische problemen. “We begrijpen nu beter waarom LSD zo'n grote invloed heeft op het zelfbewustzijn. Dat kan een doorbraak betekenen binnen de psychiatrie.” Het tripmiddel zou namelijk een positief effect hebben op negatieve gedachten die verankerd zijn in de hersenen, zoals bij een verslaving of een depressie.

De studie is gepubliceerd in het Amerikaans tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences'.

 

Foto's The Beckley Foundation