Succesvol teruggekeerde rakettrap van Falcon-9 vliegt mogelijk in juni opnieuw

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na de succesvolle landing in de nacht van vrijdag op zaterdag van een trap van de Falcon-9 draagraket op een ponton, zal raketbouwer SpaceX dit onderdeel mogelijk al in juni opnieuw gebruiken, zo heeft de gezaghebbende ruimtevaartjournalist Peter B. de Selding vanmorgen getweet. Een Falcon-9 slingerde vanop Cape Canaveral de onbemande Dragon-capsule succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS, maar boekte ook een tweede succes. Na vier mislukkingen zag SpaceX voor het eerst een proef lukken om een raketonderdeel te laten terugkeren en te laten landen op een platform dat op de Atlantische Oceaan dobberde. Het betrof de eerste trap die ongeveer 8,5 minuten na de lancering en onder motorkracht probleemloos op vier poten neerstreek.

Het tuig is ondertussen naar Port Canaveral in Florida gebracht. Op Cape Canaveral zullen er tien statische ontstekingen plaatsvinden om uit te maken of het raketonderdeel inderdaad nog vluchtwaardig is. Zo ja, dan kan in juni al een Falcon-9 met de gerecycleeerde rakettrap vertrekken.

De succesvolle test vormt een mijlpaal in de ruimtevaart. Want herbruikbaarheid van raketonderdelen kan de lanceerkosten fel drukken.

De Dragon van SpaceX zelf is gisteren bij het ISS aangekomen, met de robotarm van het ruimtestation vastgegrepen en aan de Harmony-module van de spacemeccano vastgemaakt. Onder de 3,5 ton vracht is er ook een experimentele opblaasbare module van het bedrijf Bigelow Aerospace dat zich al jaren op dergelijke structuren toelegt. Het hoopt tegen 2020 al een opblaasbaar ruimtestation te kunnen verhuren.

bron: Belga