Noord-Koreaanse generaal deserteerde vorig jaar naar Zuid-Korea

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een Noord-Koreaanse tweesterrengeneraal is in 2015 naar het Zuiden gevlucht. De man is daarmee de hoogste militair ooit die overstapt naar de zuiderbuur, heeft de Zuid-Koreaanse regering aangekondigd. Over de identiteit van de officier zijn geen details bekendgemaakt, behalve dat hij voor zijn desertie verantwoordelijk was voor de spionage-operaties gericht op Seoel, aldus het officiële Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Woordvoerders van de Zuid-Koreaanse ministers van Defensie en Eenwording hebben de overstap bevestigd.

Drie dagen eerder meldde Seoel al dat 13 Noord-Koreanen die werkten in een restaurant dat eigendom is van de Noord-Koreaanse staat, in de Oost-Chinese havenstad Ningbo, overgestapt waren. Eerder waren er al individuele deserties vanuit die restaurants, maar het was de eerste keer dat er zoveel uit hetzelfde eethuis tegelijk opstappen. Dat nu ook een hooggeplaatste officier de overstap maakt, is eerder ongewoon.

Die deserties komen er in een periode van verhoogde spanningen tussen de twee landen, nadat het Noorden begin januari een vierde kernproef uitvoerde. De VN-Veiligheidsraad verstrengde als reactie daarop de sancties tegen het geïsoleerde regime.

bron: Belga