VS-toppoliticus Hastert beschuldigd van seksueel misbruik minderjarigen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Dennis Hastert, gewezen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in het de Verenigde Staten, heeft minstens vier minderjarige jongens seksueel misbruikt. Dat zegt het Amerikaans parket zaterdag. De 74-jarige Hastert was vorig jaar nog in beschuldiging gesteld in een smeergeldaffaire. Hij zou bijna vijf jaar lang grote sommen cash geld van zijn rekening hebben gehaald om door te sluizen naar een niet nader genoemde persoon. Het zou alles samen gaan om een bedrag van minstens 1,7 miljoen dollar (1,5 miljoen euro). De zaak wordt op 27 april door een rechtbank in Illinois behandeld. Hastert heeft schuldig gepleit.

Maar het parket zegt nu dat het geld bedoeld was als zwijggeld voor een slachtoffer van seksueel misbruik. Hastert zou minstens vier minderjarigen misbruikt hebben toen hij nog leraar en coach worstelen was op de Yorkville High School in de staat Illinois, zo wordt meegedeeld. Het jongste slachtoffer was op het moment van de feiten 14 jaar oud.

Het seksueel misbruik vond plaats tussen de jaren zestig en tachtig, waardoor de feiten intussen verjaard zijn. Voor de illegale transacties vordert het parket een celstraf van zes maanden. Hastert was van 1999 tot 2007 voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Daarmee was hij acht jaar lang formeel de op twee na machtigste politicus van de VS.

Bron: Belga