"Roep om rechtvaardigheid blijft onbeantwoord"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"De begrotingscontrole is niet de noodzakelijke operatie rechtvaardigheid geworden", zo oordeelt Groen in een eerste reactie op de federale begrotingscontrole. "Het lijkt alsof de ministers door zich op te sluiten in Hertoginnendal de Panama Papers hebben gemist. De roep om rechtvaardigheid klinkt luider dan ooit, maar blijft opnieuw onbeantwoord. Met deze reeks van maatregelen volhardt de regering-Michel in de boosheid", zegt Kristof Calvo. Volgens Calvo stelt de regering de strijd tegen de fiscale fraude uit door de zaak naar een 'task force' door te schuiven. "Maar de maatregelen die ambtenaren, mensen zonder papieren en gewone werknemers raken, zijn wel al bangelijk concreet. De inkomsten uit de fraudebestrijding zijn bovendien maar een peulschil van de totale inspanning van meer dan 2 miljard euro", aldus Calvo.

Het moeilijkste werk wordt door de regering doorgeschoven, meent Calvo. "De situatie wordt bewust extra rooskleurig voorgesteld. De 400 miljoen euro extra veiligheidsmaatregelen blijven buiten de begroting. Ze zijn zogezegd eenmalig, terwijl we die inspanningen net moeten volhouden. We gaan de volgende jaren toch niet stoppen met die bijkomende politieagenten te betalen? ".

Ondanks de kritiek ziet Calvo ook een lichtpuntje. "Het voornemen van een eenvoudigere en eerlijkere vennootschapsbelasting op maat van kmo's, daar zetten we graag onze schouders mee onder de komende tijd", besluit Calvo.

bron: Belga