Vrouwen mogen voor het eerst belangrijke hindoetempel in India betreden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vrouwen mogen na een vierhonderd jaar oud toegangsverbod nu toch de voor hindoes belangrijke Shani Shingnapur-tempel in India betreden. Aan die doorbraak gingen protesten vooraf van de groep Bhumata Ranragini (Vrouwelijke Krijgers van Moeder Aarde), die een eind aan de discriminatie eiste. "Dit is een overwinning voor de gelijkberechtiging van de seksen", zei aanvoerster Trupti Desai. De Shani-Tempel in de deelstaat Maharashtra in het westen van India behoort tot de weinige hindoetempels van het subcontinent waar vrouwen geen toegang krijgen tot het sanctum sanctorum van de site. Een rechtbank in Mumbai besliste vorige week dat die praktijk indruist tegen de fundamentele rechten van de vrouwen om in tempels te bidden.

Na het verdict werden vrouwen gehinderd om binnen te gaan. Daarop besliste het bestuur van de tempel, waarvan het voorzitterschap voor het eerst door een vrouw wordt gedragen, dat niemand meer binnen mocht. Daarop verschaften mannelijke hindoes zich met geweld een toegang tot het gebouw. Daarop verklaarde het bestuur dat de tempel nu open is voor mannen en vrouwen.

Ook in andere delen van India strijden vrouwen voor gelijkberechtiging in tempels. Het hooggerechtshof in India onderzoekt momenteel een petitie, waarin de toegang voor vrouwen van vruchtbare leeftijd wordt geëist. Menstruerende vrouwen worden door vele hindoes als onrein beschouwd.

bron: Belga