"Vlaanderen, met IS staat jullie het ergste te wachten"

door
Belga
Leestijd 1 min.

"Vlaanderen, jullie moeten voorzichtig zijn, want met IS staat je het ergste te wachten." Dat zei Mor Nicodemus Daoud Sharaf, de orthodoxe aartsbisschop van Mossoel, vanmorgen in een onderhoud met Vlaams minister-president Geert Bourgeois in het Koerdische Erbil. Van de 1,4 miljoen christenen die twintig jaar geleden in Irak woonden, blijven er nog 300.000 over. Ze hebben zich grotendeels teruggetrokken in de Koerdische Autonome Regio, waar ze samenleven met onder meer moslims en yezidi. Geert Bourgeois stak hen vrijdag bij zijn bezoek aan Erbil een hart onder de riem. "Jullie bewijzen elke dag dat het mogelijk is met verschillende religies naast elkaar in vrede te leven."

Daoud Sharaf, die als bisschop door IS uit Mossoel werd verdreven, waarschuwde de minister-president voor de meedogenloosheid van Islamitische Staat. "Ze hebben een mentaliteit die al het andere gedachtegoed verwerpt. Wij leven er al 1.400 jaar mee en als gevolg daarvan zijn we ontheemden in eigen land", zei hij.

De katholieke bisschop van Erbil, Bashar Warda, condoleerde Bourgeois met de aanslagen in Brussel. "We weten wat het betekent in dergelijke horror te leven", aldus de bisschop. "Jullie waren voor velen een bestemming waar nog een leven in vrede mogelijk was. Nu vragen ze zich af waar ze nog naartoe moeten", besloot hij.

bron: Belga