PanamaPapers - Panamees kantoor hielp Belgische criminelen, ook familie Santens betrokken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca, bij wie de zogeheten PanamaPapers zijn uitgelekt, heeft de voorbije jaren ook schermconstructies opgezet voor Belgische criminelen. Dat schrijven De Tijd, Le Soir, Knack en MO*, die het Belgische luik van de PanamaPapers op zich namen. Daarnaast duiken ook leden van de Oost-Vlaamse zakenfamilie Santens op in de documenten. Onder andere Stéphane Bleus, bijgenaamd de 'Belgische Madoff', die beleggers voor tientallen miljoenen euro's oplichtte, kreeg van Mossack Fonseca in een handomdraai een schermvennootschap met postbusadres in Panama. Hij kon op die manier tegelijk met zijn Belgische bedrijf een schermconstructie in Panama laten opzetten via een bankier op de Bahama's.

Daarnaast kregen juweliers uit Brussel die ervan verdacht worden een grote btw-carrousel te hebben opgezet, offshores van Mossack Fonseca, en kreeg een koppel uit Brussel dat honderden beleggers zou hebben gedupeerd, een vennootschap op het eiland Anguilla via het advocatenkantoor Mossack Fonseca.

Uit de PanamaPapers blijkt ook dat de Oost-Vlaamse zakenfamilie Santens, die al in aanvaring kwam met het gerecht wegens belastingfraude, haar exotische schermvennootschappen kreeg via Société Générale Bank & Trust in Luxemburg, net als verschillende andere Belgen. Opvallend is dat fiscaal expert en commentator Michel Maus, die al meermaals van leer trok tegen de constructies die de PanamaPapers blootleggen, optreedt als advocaat voor een tak van de familie Santens.

bron: Belga