Onderhandelingen bij Belgocontrol over eindeloopbaan opnieuw gestrand

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het sociaal overleg bij luchtverkeersleider Belgocontrol blijft erg moeizaam verlopen. Vrijdagavond heeft de directie zelf de onderhandelingen stopgezet, zo meldt vakbondsman Lennert Mervilde van VSOA. De bonden starten maandag opnieuw met acties, zonder daarbij de reizigers te treffen. Bonden en directie bij Belgocontrol onderhandelen al maanden over onder meer de eindeloopbaan en de personeelsbezetting. Begin februari zegden de vakbonden de sociale vrede op en half februari begonnen acties, waarbij de luchtverkeersleiders weigerden opleidingen voor nieuwe procedures en vluchtroutes te volgen. Daardoor moest de schrapping van de vliegroute "Leuven Rechtdoor" met minstens een maand uitgesteld worden.

Op 15 maart werden die acties uiteindelijk opgeschort om het overleg een kans te geven. Die onderhandelingen liggen nu alweer stil. Volgens Mervilde wilde de directie niet verder onderhandelen "omdat de sfeer niet meer sereen is". De directie bevestigt dat de onderhandelingen stilliggen, maar verwijst verder enkel nog naar een paritair comité dat komende dinsdag bijeenkomt.

"Deze voormiddag legde Belgocontrol een voorstel tot akkoord voor aan de vakbonden", legt Mervilde uit. "Tot de middag werd over de tekst onderhandeld, wat leidde tot een aantal aanpassingen. We lieten weten de tekst niet te verwerpen, maar enkele punten verder uitgewerkt te willen zien. Tot onze grote verbazing heeft de directie verdere onderhandelingen geweigerd."

bron: Belga