Franse onderzoekscommissie wijst op rol Belgische lokale besturen bij opsporen radicalisme

door
Belga
Leestijd 2 min.

De onderzoekscommissie van het Franse parlement naar de aanslagen in Parijs, die deze week op bezoek is in België, heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan Sint-Jans-Molenbeek. Voorzitter Georges Fenech wees er op de rol die de lokale besturen in België spelen bij het doorgeven van informatie over personen die illegale activiteiten uitvoeren, vooral op het vlak van radicalisme. "Het verschil tussen de rol van een burgemeester in Frankrijk en die van een Belgische burgemeester zit vooral in deze uitwisseling", zei hij. "Hier hebben de gemeenten een surveillance-functie, waarbij ze werken met informatie (die ze van het federale niveau krijgen, red.), een functie die bij ons niet bestaat", zei Fenech ook. Hij en de zes andere leden van de parlementaire onderzoekscommissie vinden het niet meer dan normaal dat ze ook Molenbeek en burgemeester Françoise Schepmans een bezoek brachten. De meeste daders van de aanslagen van 13 november in de Franse hoofdstad hadden banden met de Brusselse gemeente.

De commissie wilde met eigen ogen zien hoe de lokale autoriteiten in Molenbeek radicalisering bestrijden. Ze geeft toe dat Molenbeek op dit ogenblik "een beetje overbelicht" wordt en dat ze vooral "in een geest van solidariteit" een bezoek bracht. Later komen ze zeker nog terug, zeiden de commissieleden.

De onderzoekscommissie is sinds donderdag aanwezig in België. Gisteren legde de delegatie een bloemenkrans neer aan het metrostation Maalbeek en ontmoette ze onder meer Koen Metsu, voorzitter van de Belgische commissie Terreurbestrijding, de hoofden van de comités I en P en federaal procureur Frédéric Van Leeuw.

bron: Belga