Ertebrekers: "Er was meer zon nodig op de radio"

Rap uit Izegem, Ardooie en Ingelmunster, funky grooves, witte soul met een zwart randje en een topping hiphop om alles op smaak te brengen. Voor het recept op ‘Otel' tekenen Ertebrekers ofwel het trio Flip Kowlier, Peter Lesage en Jeffrey Bearelle.
door
Mare
Leestijd 4 min.

Eerst even voor alle duidelijkheid. ‘Otel' is niet de nieuwe soloplaat van Kowlier?

Flip Kowlier: "Dit is een plaat die tot stand kwam door de input van drie individuen. Ieders inbreng was gelijkwaardig, waardoor de speeltuin waarin we konden rondlopen alleen maar groter werd. Daarnaast was er een gezamenlijke liefde voor een aantal muzikale stijlen die we naar onze hand hebben gezet. Je luistert naar drie witte jongens met een voorliefde voor zwarte muziek. En het leuke is dat ik eindelijk nog eens kan bassen in een band waarin de groove en het spelplezier centraal staan. Dat is al van mijn vijftiende geleden! Al moet ik tegelijkertijd ook kunnen rappen en dat was ik niet meer gewoon. (lachend) Ik heb veel moeten repeteren om het te laten klinken alsof ik het zomaar losjes uit de mouw schud."

Is deze plaat organisch tot stand gekomen?

Peter Lesage: "Ik ken Jeffrey al een goede tien jaar en weet dus wat hij muzikaal allemaal kan. Verder speel ik al vijftien jaar toetsen bij Flip. De kans was groot dat we ooit zouden samenwerken. Jeffrey stuurde ook af en toe demo's op naar Flip. Tijdens een vakantie liet Flip me wat nummers horen van Jeffrey die ik nog niet kende. Voor je het goed en wel beseft, ben je met zijn drieën aan het samenwerken. Zo'n anderhalf jaar geleden zijn we ergens in Antwerpen in een kot gekropen om elkaar wat – muzikaal gesproken welteverstaan – af te tasten. We hebben toen wat songs geschreven, de demo's van Jeffrey verder uitgewerkt en zo is Ertebrekers geboren."

Jeffrey Bearelle: "Ik bleef maar songs doorsturen, zeker toen ik voelde dat er voldoende materiaal aanwezig was om een volledig album te maken. En het zijn twee uitstekende muzikanten waar ik veel van kan leren, maar die zich ook zeer open opstellen. En ze hebben er ook voor gezorgd dat ik me als rapper in het West-Vlaams uitdruk. Ik heb lange tijd in het Engels gerapt, maar nu voelt het allemaal veel vrijer aan. Ik kan ook veel meer spelen met woorden, rijm of het ritme."

Een zomersingle loslaten terwijl het einde van de winter nadert. Op papier is het commerciële zelfmoord, maar het warme tenenzand masserende ‘De Zji' (met die heerlijk dwaze eindparlando van Maaike Cafmeyer) bewijst de laatste weken het tegendeel.

Flip: "We vonden dat er dringend wat meer zon op de radio nodig was na al die druilerige weken.‘De Zji' is een mooie blauwdruk voor wat we willen brengen."

Peter: "Ergens is ‘Otel' ook een ode aan de geneugten van het alledaagse leven. De plaat begint met ‘De Zji' maar het tweede nummer heet al meteen ‘Duodgeweune', een eerbetoon aan de kleine zaken die het bestaan de moeite waard maken. We staan voor een positieve boodschap zonder het echte leven uit te sluiten."

Jeffrey: (lachend) "Het laatste nummer ‘Woarom' gaat dan ook over overspel."

Een scheve schaats gereden met actrice Eva Mendes, Jeffrey? Je eert zelfs haar ‘gevulde billen'.

Flip: (lachend) "Niet slecht voor iemand die zelf geen lief heeft en blijkbaar op oudere vrouwen valt. Mendes zit eerder in de leeftijdscategorie van mezelf en Peter."

Jeffrey: "Ik vind haar gewoon een zeer mooie vrouw. (lachend) Maar denk nu niet dat mijn kamer vol Mendes-posters hangt. En bovendien kan ik haar lief Ryan Gosling ook bijzonder goed smaken als acteur. ‘Goed geboerd Ryan' zeggen we dan. En ondertussen hebben we toch maar lekker een nieuwe Ertebrekers-song."

Jullie hebben met zijn drieën wel een goed onderbouwde muzikale kennis. Op de plaat worden de klassiekers geëerd zonder nieuwkomers meteen te vloeren.

Peter: "We tappen schaamteloos uit het vat met oude en nieuwe soul. Klankgewijs hoor je zeker referenties naar de jaren zeventig. Maar tegelijkertijd klinkt ‘De Zji' dan weer zeer elektronisch en eighties. Toen ik vijftien jaar geleden met Moiano begon, was mijn kennis van al die stijlen eerder beperkt. Ik wilde meer weten en dan daal je steeds dieper af in de muziekgeschiedenis om allerlei oude dingen te ontdekken. Die maken je duidelijk waar hedendaagse of hippe stijlen de mosterd zijn gaan halen."

Jeffrey: "Ik heb sowieso een voorliefde voor funk en hiphop. Namen als Jamiroquai of D'Angelo tref je zeker in mijn platenkast aan."

Hoe zijn jullie op de naam Ertebrekers gekomen?

Flip: "Ik zocht een dialectwoord voor het Engelse ‘tearjerker'. ‘Troanetrekker' bekte toch niet zo lekker en het zou de titel worden voor wat nu ‘Gie en ik' is. Toen Peter vertelde over zijn reis naar Memphis waar hij het beroemde ‘Heartbreak Hotel' – een heilige plaats voor Elvis-fans – bezocht, kwamen we uit op ‘Ertebreker'. Eerst was het de werktitel voor de plaat, maar het klonk nog beter als groepsnaam. En zo geschiedde..."

Dirk Fryns

Ertebrekers speelt op 14/04 in de Vooruit in Gent, op 23/04 in de AB in Brussel en op 06/05 in de Casino in Sint-Niklaas.