Amnesty registreert hoogste aantal executies in meer dan 25 jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minstens 1.634 mensen zijn in 2015 geëxecuteerd. Dat is het hoogste aantal dat Amnesty International heeft geregistreerd sinds 1989. Het werkelijke aantal executies wereldwijd ligt echter vermoedelijk meer dan dubbel zo hoog: de cijfers laten China buiten beschouwing, waar gegevens over de doodstraf staatsgeheim zijn, maar waar volgens experts van de mensenrechtenorganisatie elk jaar nog altijd duizenden mensen worden terechtgesteld. Amnesty zet China op nummer één in de wereld wat de doodstraf betreft. De stijging van het aantal terechtstellingen met meer dan 50 pct ten opzichte van 2014 wordt echter hoofdzakelijk in de hand gewerkt door drie landen: Iran, Pakistan en Saoedi-Arabië. Pakistan maakte in december 2014 een einde aan een zesjarig moratorium op de doodstraf, nadat talibanmilities bij een aanval op een school in Peshawar 150 mensen doodden. Vorig jaar werden er meer dan 320 mensen naar het schavot gestuurd.

De strijd tegen het terrorisme is echter niet de enige factor die verantwoordelijk is voor de stijging van het aantal executies. Zo staat Iran met zeker 977 terechtstellingen op plaats twee in de top van executerende landen. Het leeuwendeel van de doodvonnissen wordt er geveld voor met drugs gerelateerde misdaden. Ook corruptie, overspel en blasfemie kunnen een reden zijn voor een terdoodveroordeling.

Ondanks het zwarte jaar 2015 is er ook goed nieuws voor tegenstanders van de doodstraf. De trend richting een doodstrafvrije wereld zet zich door. Vorig jaar schrapten nog eens vier landen de doodstraf volledig uit hun wetgeving: Fiji, Madagaskar, de Democratische Republiek Congo en Suriname. Voor het eerst zijn de landen die de doodstraf hebben afgeschaft, in de meerderheid, aldus Amnesty. Het gaat om 102 landen.

bron: Belga