"Vlaamse samenwerking met Cuba kan leiden tot democratie"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De economische samenwerking met Cuba kan leiden tot meer aandacht voor democratie en mensenrechten in het Caribische land. Dat concludeert Vlaams minister-president Geert Bourgeois na zijn onderhoud met minister van Buitenlandse Handel Rodrigo Malmierca Diaz en viceminister van Buitenlandse Zaken Marcelino Medina Gonzalez. "In beide gesprekken heb ik gevoeld dat Vlaanderen hier heel gekend is", zegt Bourgeois dinsdag in Havana. "De ministers zijn dankbaar dat de politieke banden met België nooit zijn verbroken, er zijn in elke periode contacten gebleven. We zijn ook sterke culturele partners, met onder meer een goede universitaire samenwerking."

Bourgeois begeleidt 26 Vlaamse en Brusselse bedrijven, die op de kar willen springen vooraleer de economie wordt overspoeld met Amerikaanse ondernemingen. "De ministers hebben me verzekerd dat ze nooit meer afhankelijk willen zijn van één grote buitenlandse macht", aldus de minister-president. "Daarnaast beseffen ze dat ze welvaart moeten creëren door buitenlands initiatief toe te laten."

Volgens Bourgeois mogen de schendingen van de mensenrechten - veel politieke dissidenten worden er nog steeds de mond gesnoerd - geen reden zijn om het land economisch links te laten liggen. "Ik heb de minister van Buitenlandse Zaken duidelijk gemaakt dat de mensenrechten voor ons een issue zijn, waar we in blok, als Europese Unie, druk op zullen uitoefenen. Maar anderzijds hebben we bijvoorbeeld ook in Oost-Europa gezien dat commerciële relaties net kunnen leiden tot meer openheid", besluit hij.

bron: Belga