Minstens zes van de rijkste Belgische families duiken op in PanamaPapers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minstens zes van Belgiës rijkste families duiken op in het datalek van Mossack Fonseca. Dat schrijven Knack, De Tijd, MO* en Le Soir, die het Belgische luik van de zogenaamde PanamaPapers onderzochten. In totaal staan meer dan zevenhonderd Belgen in de documenten, die volgens De Tijd hun exotische schermbedrijven voornamelijk te danken hebben aan adviseurs, advocaten en andere tussenpersonen uit Luxemburg. Gisteren raakte al bekend dat showman Franco Dragone en de familie de Spoelberch, de rijkste Belgische familie en een van de drie belangrijkste aandeelhouders van AB Inbev, in de PanamaPapers opduiken.

Volgens de vier media staan er nog minstens vijf andere rijke Belgische families in de documenten. Zo is Sebastiaan Saverys, de oprichter van het bedrijf Stevia One en de zoon van Marc Saverys, een van de nazaten van de scheepswerf van Temse, aandeelhouder van Grand Platinum Limited, een offshore die opgericht is op de Britse Maagdeneilanden.

Een andere familie die opduikt is die van Eddy Van Den Broeke, die het Antwerpse bedrijf Eres uitbouwde tot een belangrijke internationale speler. Van Den Broeke was volgens de documenten de uiteindelijke begunstigde van minstens vijf offshores op de Britse Maagdeneilanden, opgericht tussen 2005 en 2008.

Daarnaast waren zes leden van de familie Kandiyoti, die aan het hoofd staat van textielhandel Chemitex, tussen 1994 en 2005 directeur of gevolmachtigde van zes offshore vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden, net als Gery De Cloedt, telg van baggerfamilie De Cloedt, die eveneens opduikt als gevolmachtigde van twee offshores op de Maagdeneilanden.

De zesde familie is de familie Swenden, bekend van de baksteenindustrie in de Rupelstreek. Eric Swenden, ex-topman van voedingsbedrijf Vandemoortele, en drie naaste familieleden, tot slot, deden beroep op vijf Panamese offshores.

bron: Belga