IJslandse president kort verblijf in Verenigde Staten in

door
Belga
Leestijd 2 min.

De IJslandse president Olafur Ragnar Grimsson heeft een reis naar de Verenigde Staten ingekort om dinsdag terug te keren naar zijn land, waar maandagavond duizenden mensen op straat zijn gekomen om het ontslag te eisen van premier Sigmundur David Gunnlaugsson. Gunnlaugsson wordt genoemd in de PanamaPapers. De betogers gooiden voor het parlement met eieren en skyr, een lokale kaas. Dat heeft de openbare omroep RUV gemeld. Grimsson is in de loop van dinsdagvoormiddag geland in Reykjavik. Later op de dag ziet hij de leiders van de politieke partijen vertegenwoordigd in het parlement. Deze week kan daar een door de linkse oppositie ingediende motie van wantrouwen gestemd worden. Op hun Facebookpagina hebben ook leden van Gunnlaugssons Vooruitgangspartij hun premier opgeroepen af te treden. Maar binnen de meederheid in het parlement geniet hij nog altijd genoeg steun. "Ik ben niet van plan af te treden", aldus de premier.

Ook minister van Financiën Bjarni Benediktsson, van de Onafhankelijkheidspartij, wordt genoemd in de PanamaPapers. Hij keert dinsdag eveneens terug uit Florida. Het lot van de regering ligt in handen van zijn partij, omdat die partij verdeeld lijkt over het feit dat ook hun minister genoemd wordt.

Dinsdag om 17 uur IJslandse tijd wordt een nieuwe betoging georganiseerd. Het protest van maandag was al het grootste in de geschiedenis van het eiland. Volgens het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ, dat de PanamaPapers publiceerde, bezat de regeringsleider samen met zijn vrouw het schermbedrijf Wintris Inc op de Britse Maagdeneilanden, en stopte ze er voor miljoenen dollars aan obligaties van de grootste IJslandse banken in. In april 2009, toen hij parlementslid werd, gaf hij dit niet aan. Eind 2009 verkocht hij zijn aandelen aan zijn vrouw voor een symbolische dollar.

Bron: Belga