Eerste boetes voor wie moedwillig kilometerheffing omzeilt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vrachtwagenbestuurders die doelbewust de kilometerheffing omzeilen, riskeren voortaan effectief een boete. Het gaat dan om truckers die rondrijden zonder On Board Unit (OBU) of die hun OBU bijvoorbeeld manueel hebben uitgeschakeld. Voor echt defecte OBU's worden nog geen boetes uitgeschreven. "Maar amper 0,6 à 0,7 procent van de toestellen heeft echt te maken met een technisch defect", legt David Van Herreweghe van de Vlaamse Belastingdienst uit aan Belga. De kilometerheffing voor vrachtwagens blijft de gemoederen beroeren. Sinds vorige vrijdag 1 april moeten vrachtwagens van meer dan 3,5 ton een bedrag variërend tussen 7,4 cent en 29,2 cent per gereden kilometer betalen op de tolwegen. Het bedrag hangt af van de vrachtwagen, zijn uitstoot en de weg waarop hij rijdt. Alle vrachtwagens moeten uitgerust zijn met een On Board Unit (OBU), een bakje dat op basis van gps-gegevens de gereden kilometers registreert.

De eerste dagen knepen de controlediensten nog een oogje toe, maar de gedoogperiode is nu voorbij. Vanaf vandaag worden de eerste boetes uitgeschreven. Dat gebeurt nog niet via de vaste portieken, maar wel via de mobiele controleploegen, legt David Van Herreweghe van de Vlaamse Belastingdienst uit.

Er worden boetes uitgeschreven aan truckers die rondrijden zonder OBU of bij wie er sprake is van "kwade wil", bijvoorbeeld door een manueel uitgeschakelde OBU. "Wie toch af te rekenen krijgt met een toestel dat niet werkt door een technisch probleem, krijgt geen boete. Maar het is niet zo dat er massaal veel toestellen zijn met technische problemen. Zo'n 1,5 procent van de OBU's werkt niet en in amper 0,6 tot 0,7 procent gaat het echt om een technisch probleem", aldus Van Herreweghe. Hij nuanceert daarmee de klachten van de transporteurs over het grote aantal defecte toestellen.

Een boete voor het omzeilen van de heffing bedraagt 1.000 euro per overtreding. Daarna krijgt de chauffeur drie uur om zich in regel te stellen. Doet hij dat niet, dan riskeert hij nadien opnieuw een boete van 1.000 euro.

Ondertussen protesteren ook vandaag truckers tegen de kilometerheffing op verschillende wegen en grensovergangen in Wallonië. Ze vragen onder meer dat de heffing wordt afgeschaft op gewestwegen. Omdat de bevoegde ministers al lieten weten dat dat geen mogelijkheid is, lieten de truckers weten hun acties nog uit te breiden.

bron: Belga